Zeróweczka piecze bułeczki i ciasteczka

7 czerwca 2017 roku w naszej szkole po raz kolejny odbyły się warsztaty pieczenia chleba i bułeczek. Tym razem wzięli w nich udział najmłodsi uczniowie -klasa „0” Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Krościenku nad Dunajcem pod opieką Pani Anny Żugaj.

Celem warsztatów było zaznajomienie dzieci z techniką produkcji bułeczek drożdżowych i drobnych ciasteczek, a także zwrócenie uwagi na możliwość wykonania tych produktów w domu z wykorzystaniem tylko niezbędnych składników bez dodatku substancji konserwujących, polepszaczy czy sztucznych barwników. Jednym słowem, zdrowej naturalnej żywności.

Dzieci z wielkim zainteresowaniem poznały technikę produkcji ciasta drożdżowego i kruchego, sposoby formowania i wypieku wyrobów. W czasie pracy zadawały mnóstwo pytań. Dużą radość sprawiło im formowanie bułeczek i wycinanie foremkami ciasteczek. Powstały przeróżne formy biedronki, ślimaki, kwiatuszki, pająki, planety, nie żałowały także dodatków, takich jak sezam, kminek czy mak. Najgorszym momentem był  czas oczekiwania na gotowe wyroby. Dzieciaczki nie mogły się doczekać i ciągle pytały, kiedy będą bułeczki. Kiedy już wypieki pojawiły się na stole, znikły w mgnieniu oka. Dżemik, miodzik, masełko ciepła pachnąca bułeczka, czego chcieć więcej. Ciasteczka również cieszyły się wielkim powodzeniem, niektórzy nawet nie zdążyli zauważyć ich na stole.

Na zakończenie warsztatów Pan Dyrektor Krzysztof Waksmundzki i Pani Wicedyrektor Barbara Ciesielka wręczyli małym piekarzom dyplomy uczestnictwa w warsztatach. Spora grupka uczniów zadeklarowała, że w przyszłości wybierze właśnie naszą szkołę i zawód kucharza lub cukiernika. W tej kwestii zdania były podzielone. Trzymamy więc za słowo i cierpliwie czekamy…. Obserwując zaangażowanie i wielką radość, sądzimy, że udało się nam rozbudzić pasję do zawodu.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *