Z Krościenka za chlebem do Radzionkowa!

Kolejna wycieczka zawodoznawcza dla uczniów klasy 2 a ZSZ – kucharzy odbyła się do Muzeum Chleba w Radzinkowie na Śląsku w dniu 16.11.2017r. był to dzień pełen emocji oraz niezapomnianych wrażeń, które pozostając w naszej pamięci, zapewne nauczą nas jednego – szacunku do chleba oraz naszych najbliższych !

Muzeum jest jedynym poświęconym piekarstwu i ciastkarstwu muzeum w krajach Europy Wschodniej, porównywalne jedynie z podobnymi placówkami w Niemczech, Szwajcarii i Francji. Jak opowiada jego założyciel pan Piotr Mankiewicz, który z wielką pasja i zamiłowaniem oprowadził nas po swych „włościach” – Muzeum powstało z szacunku dla historii i z potrzeby serca. Zgromadzone zostały w nim eksponaty, zbierane przez wiele lat, wszystko co służyło wykonaniu chleba i wszystkiego co o szacunku dla chleba zaświadcza. Zbiory muzealne, które zobaczyliśmy na własne oczy  gromadzone były przez około 10 lat przed otwarciem obiektu i ciągle obiekt bogaci się o następne eksponaty. Są to między innymi tematyczne pocztówki, maszyny i urządzenia, narzędzia, wyposażenie wnętrz, dokumenty z okresu XIX i XX wieku oraz archiwalne dokumenty z XVI i XVII wieku. Gośćmi szczególnie ważnymi w Muzeum są i będą dzieci. Bo od szacunku dla kromki, naszej strawy powszedniej już tylko krok do szacunki dla najbliższych, do kraju rodzinnego do otaczającego nas świata. Intencją Muzeum jest również uświadomienie wszystkim, że spośród najróżniejszych wypieków nasz polski, tradycyjny chleb nie ma sobie równego.  Wartości jakie przekazuje ten niezwykły obiekt to :kultywowanie i uczenie szacunku do chleba oraz związanych z nim tradycji i zwyczajów. Muzeum i jego bardzo liczne zbiory skierowane są do młodzieży, acz nie tylko; zwiedzając  mogliśmy również  własnoręcznie uformować pieczywo i je upiec, a następnie jeszcze ciepłe i pachnące zjeść w pięknej scenerii góralskiej bacówki.  Pełni optymizmu z planami na kolejne wycieczki powróciliśmy do naszych domów gdzie z zachwytem zdawaliśmy relacje naszym najbliższym z tej pouczającej i niespotykanej lekcji szacunku do chleba i drugiego człowieka.

Organizatorami wycieczki byli Teresa Ptak oraz Maciej Czaja – nauczyciele przedmiotów zawodowych w gastronomii . Dodatkową rolę opiekuna pełniła Pani Agnieszka Tomczyk – pedagog szkolny.

Red. T. P i M.C.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *