WARSZTATY PIECZENIA CHLEBA NA ZAKWASIE

W ramach „Tygodnia  Dobrego Chleba i Zdrowego Stylu Życia  ” w dniu  28.10. 2016 r. do naszej szkoły przybyła klasa II a z Publicznego Gimnazjum im. Jana Pawła II w Krościenku nad Dunajcem wraz z wychowawczynią Panią Anną Bieryt. Uczniowie uczestniczyli w warsztatach pieczenia chleba i bułek na naturalnym zakwasie. Pod bacznym okiem uczennic z klasy 3a formowali bochenki i bułeczki o różnorodnych kształtach. Produkowano  między innymi chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami, chleb na zakwasie z serem feta i ziołami oraz chleb Dukana – bez mąki wyłącznie na ziarnach, płatkach, otrębach z dodatkiem sera białego. W czasie pieczenia wyrobów gimnazjaliści obejrzeli ekspozycję w naszej restauracji  pod tytułem „Izba Pachnąca Chlebem”.   Oprócz pieca można w niej podziwiać sprzęt potrzebny niegdyś do wypieku chleba np. dzieże do zarabiania ciasta, korytko oraz różnego rodzaju koszyczki do wyrastania, a także formy do wypieku.

Następnie uczniowie uczestniczyli w prezentacji przygotowanej przez uczniów klasy czwartej Technikum technik żywienia i usług gastronomicznych która dotyczyła historii związanych z produkcją i pieczeniem chleba oraz znaczeniu chleba w naszej kulturze. Goście dowiedzieli się jak przygotować własny  zakwas i jak go przechowywać, jaką mąkę wybrać oraz jak powstaje chleb w warunkach dużej piekarni. Po zakończeniu prezentacji młodzież mogła zapoznać się z pracownią technologiczną w której nasi uczniowie odbywają zajęcia praktyczne oraz zdają egzamin zawodowy z kwalifikacji. Na koniec przypadła najbardziej smakowita część warsztatów – degustacja wypieków! Jako dodatek do bułeczek i chleba młodzież miała smalec, masła smakowe oraz domowe konfituryJ

Na zakończenie warsztatów gimnazjaliści otrzymali przepisy na wypieki które produkowali. Bardzo cieszymy się, że młodzież była bardzo zadowolona z zajęć a na pożegnanie zapowiedzieli chęć uczestnictwa w kolejnych warsztatach w przyszłości.

Warsztaty przygotowała i przeprowadziła Pani Małgorzata Hryc  wraz z uczennicami  klasy IIIa  ZSZ kucharz oraz klasy II G Technikum żywienia i usług gastronomicznych.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *