Tydzień chleba

22 października 2014 r. w ramach kampanii „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2014” gościliśmy uczniów z Publicznego Gimnazjum w Krościenku pod opieką pani pedagog Bożeny Chlebek. Celem warsztatów było przedstawienie techniki sporządzania tradycyjnego chleba na zakwasie, a także uświadomienie jak ważne jest właściwe odżywianie, szczególnie w okresie wzrostu i dojrzewania.
Warsztaty obejmowały sporządzanie tradycyjnego chleba na zakwasie żytnim, chleba ziołowego i bułeczek razowych z różnymi dodatkami. Gimnazjaliści byli bardzo zaangażowani w ręczny wyrób chleba. Wielką radość sprawiało również formowanie bułeczek ,a później degustacja sporządzonych wyrobów.
W ramach warsztatów uczniowie mieli także okazję obejrzeć prezentację dotyczącą historii chleba i technologii produkcji w wybranych piekarniach. Mogli również poznać zboża i mąki, które są wykorzystywane do produkcji pieczywa, a także uczestniczyć w wystawie w szkolnej bibliotece poświęconej św. Janowi Pawłowi II.
Często uważamy, że wypiek chleba w domu jest niemożliwy i pracochłonny. Jednak w rzeczywistości jest inaczej. Wyrób nie pochłania aż tak wiele czasu a domowa produkcja pieczywa może być dobrą formą spędzania czasu wolnego z najbliższymi. Dzisiaj uczniowie gimnazjum mogli się o tym przekonać.

red. Stanisława Kwiatek

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *