Tydzień chleba – Pracowity okres dla gastronomii

Już po raz kolejny w Zespole Szkół Zawodowych i Placówek w Krościenku nad Dunajcem został zorganizowany Tydzień Chleba i Zdrowego Stylu Życia. Czas kampanii  w szkole oznacza bardzo pracowity okres dla gastronomii, zarówno nauczyciel jak i uczniów. W tym roku działaliśmy, jak zwykle bardzo prężnie,  w dniach od 19 do 29 listopada działo się bardzo dużo. W pierwszej kolejności w szkole zostały rozwieszone piękne plakaty autorstwa naszych uczniów przedstawiające ciekawe motta związane z chlebem. Powstały także gazetki prezentujące historię wypieku chleba, etapy produkcji chleba oraz promujące zdrowe odżywiane. Jak tydzień chleba to również wystawa, bez której nie sposób wyobrazić sobie tej kampanii w krościeńskiej szkole. Dzięki uprzejmości Pana Jana Malinowskiego – „Matrunioka” ze Szczawnicy, co roku udaje nam się stworzyć mini wystawę prezentującą stary sprzęt piekarniczy, gdzie od tak zwanych” cepów” do młócenia zboża możemy poznać historię wypieku chleba w dawnych czasach.

Z okazji kampanii, tradycyjnie, organizowaliśmy wiele warsztatów związanych z produkcją i wypiekiem chleba. W tym roku przeprowadziliśmy warsztaty aż dla 5 szkół. Uczniowie szkół podstawowych i gimnazjum, przy okazji świetnej zabawy mogli poznać etapy produkcji ciasta chlebowego, zgłębić swoją wiedze na temat historii wypieku chleba podziwiając wystawę prezentującą stary sprzęt piekarniczy oraz słuchając pogadanki na temat właściwości odżywczych i składu surowców pieczywa. Każdego dnia nasi goście formowali  najpierw  rogale na słodko z dodatkiem marmolady, po upieczeniu wykańczane lukrem, a następnie różne kształty bułeczek pszennych i razowych posypywanych różnymi dodatkami: sezamem, czarnuszką, pestkami dyni, kminkiem, otrębami , słonecznikiem, suszonymi pomidorami i siemię lnianym. Młodzież pod okiem prowadzących warsztaty sama, ręcznie zarabiała ciasto chlebowe, by po wyrośnięciu uformować i wypiec piękne, pachnące bochenki. W trakcie wypieku wyrobów uczniowie mieli okazję by zwiedzić budynek szkoły podziwiając między innymi pracownie gastronomiczne w których na co dzień prowadzone są zajęcia z przedmiotów zawodowych. W Sali 113 dla uczestników warsztatów została przygotowana i wyświetlona, prezentacja multimedialna dotycząca zdrowego odżywiania oraz zdrowego stylu życia. Po zdobyciu informacji na temat zdrowego odżywiana uczestnicy warsztatów przystępowali do degustacji swoich wyrobów. Bułki oraz chleby można było pokosztować z dodatkiem szerokiej gamy domowych konfitur owocowych a także miodu, smalcu wiejskiego i masła czosnkowego.  Dla każdej grupy uczestniczącej w warsztatach czekał pamiątkowy dyplom.

Grupy uczestniczące w warsztatach w ramach Kampanii Tydzień Chleba i Zdrowego Stylu Życia:

– 20.11.2018r. klasa 8 Szkoły Podstawowej im. Prof. J. Tischnera w Szczawnicy

– 21.11.2018r. klasa 3 Gimnazjum ze Szkoły Podstawowej im. Prof. J Tischnera w Szczawnicy

– 23. 11.2018r. klasa 3 Gimnazjum ze Szkoły Podstawowej im. Jana Pawła II z Tylki

– 28.11.2018r. Dwie klasy ze Szkoły Podstawowej  im. Jana Pawła II w Ochotnicy Dolnej

– 29.11.2018r. klasa 7 Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kroscienku n.D

Red. Nauczyciele Przedmiotów zawodowych w gastronomii.

Galeria zdjęć:

warsztaty Szczawnica

warsztaty Krościenko

warsztaty Ochotnica

warsztaty Szczawnica II

warsztaty Tylka

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *