Produkcja pieczywa pełną parą

W ramach kampanii „Tydzień Chleba i Zdrowego Stylu Życia” w dniu 26.10.2017 r. Gościliśmy na Warsztatach z wypieku chleba naszych sąsiadów zza miedzy czyli Uczniów Gimnazjum im. Prof. J. Tischnera ze Szczawnicy. W tym dniu warsztaty przeprowadzono dwukrotnie dla uczniów klasy 3 b wraz z opiekunem Panią Martą Tabasz oraz uczniów klasy 3 a w raz z opiekunem Panią Katarzyną Ciesielką.

Przed przystąpieniem do produkcji młodzież mogła obejrzeć wystawę utworzoną z tej okazji ,prezentującą starą izbę z bielonym piecem mieszczącą liczny sprzęt pamiętający niekiedy jeszcze odległe czasy wojenne. Uczniowie na własne oczy mogli obejrzeć stary sprzęt piekarniczy wykorzystywany drzewiej do produkcji i wypieku chleba. Począwszy od cepów do młocenia zboża, sitach, przetakach a skończywszy na dzieżach do wyrastania ciasta, formach do wypieku oraz łopatach i staroświeckim piecu, młodzież poznała tradycję wypieku chleba.

Następnie nasi młodsi koledzy przystąpili do formowania bułek i chlebów o różnorodnym kształcie. Sporządzaliśmy bułeczki pszenne, razowe, oraz chleby wieloziarniste, na naturalnym zakwasie a także wyroby na słodko – drożdżowe rogaliki z marmoladą. W trakcie zajęć goście mogli dowiedzieć się wielu ciekawych i istotnych rzeczy związanych z pieczywem, z jego wartością odżywczą, mogli poznać różne typy mąk oraz szerokiej gamy dodatki stosowane do produkcji chleba.

Kulminacyjnym punktem warsztatów była długo wyczekiwana degustacja gorących, pachnących wyrobów, z dodatkiem smalcu wiejskiego, masła smakowego a także wielu rodzajów powideł i konfitur. Na zakończenie warsztatów organizatorzy wręczyli dyplom uczestnictwa na ręce obecnych nauczycieli z Gimnazjum oraz podarowali jeszcze gorący bochenek pieczywa. Bardzo cieszymy się z tak licznego przybycia oraz zadowolenia z warsztatów.

Wystawę starego sprzętu piekarskiego oraz dwukrotne warsztaty w tym dniu przygotowali i przeprowadzili nauczyciele przedmiotów zawodowych gastronomicznych Terasa Ptak oraz Maciej Czaja wraz z uczniami klasy 3a.

Red. T.P. i M.C.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *