Kolejni uczniowie zdobyli dodatkowe umiejętności zawodowe

W dniach 30.05.14 r. – 01.06.14r. oraz 06.06.14 r. – 07.06. 14 r. uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w kursie cukierniczym, zorganizowanym przez Centrum Kształcenia Praktycznego w Zespole Szkół Zawodowych i Placówek w Krościenku nad Dunajcem.
Celem kursu było uzyskanie wiedzy ogólnej i nabycie przez uczestników podstawowych umiejętności z zakresu sporządzania oraz wypieku wyrobów z ciasta biszkoptowego.
Zakres kształtowanych umiejętności obejmował miedzy innymi obsługę maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych oraz różne metody sporządzania półproduktów z ciasta biszkoptowego. Uczestnicy kursu sporządzali szeroki asortymentu ciast biszkoptowych, poznali różnego rodzaju kremy i masy stosowane do wyrobów biszkoptowych, syropy pomady i glazury. Poznali zasady wykańczania i dekoracji wyrobów cukierniczych. Wykonywali wiele, drobnych elementów dekoracyjnych z plastycznej masy cukrowej (kwiatki, róże, liście). Poznali produkcję czekolady plastycznej oraz barwniki spożywcze i ich zastosowanie.
Cukiernictwo nie jest prostym zawodem. Potrzebna w nim jest wyobraźnia i zdolności plastyczne. Kandydat do tego zawodu powinien charakteryzować się odpowiednią koordynacją wzrokowo-ruchową, percepcją kształtów, koncentracją i podzielnością uwagi, stąd jest to zawód dla ludzi pomysłowych i z wyobraźnią.
Każdy z uczestników otrzymał zaświadczenie o ukończonym 30 godzinnym kursie wydane przez Centrum Kształcenia Praktycznego w Zespole Szkół Zawodowych i Placówek w Krościenku nad Dunajcem.
Z pewnością nabyte podczas szkolenia umiejętności staną się dla nich dodatkowym atutem w przyszłej pracy zawodowej.
Szczególne podziękowania należą się dla Kółka Rolniczego z Krościenka nad Dunajcem – sponsora kursu. Serdecznie dziękujemy w imieniu bardzo zadowolonych uczniów. Zapraszamy do galerii zdjęć.

Galeria

red. Teresa Ptak

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *