„Dzikie smaki na wysokim poziomie !”

8 lutego w Zespole Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. Ignacego Paderewskiego w Ciężkowicach odbyła się IV edycja konkursu gastronomicznego Dzikie Smaki. Tegoroczna edycja została zatytułowana „Schab z dzika  po myśliwsku”. Naszą szkołę dzielne reprezentowała uczennica klasy 2 a ZSZ – Patrycja Kurta.

Konkurs „Dzikie Smaki” ma w swoim założeniu przybliżyć przyszłym szefom kuchni temat dziczyzny, mało znanej szerokiemu społeczeństwu, skazanemu dziś na tuczoną „chemiczną” wieprzowinę i modyfikowane genetycznie produkty. Ma nawiązywać do tradycji staropolskiej kuchni, gdzie kiedyś dary pól i lasów były ważnym składnikiem menu. Ma także propagować zdrową żywność, a mięso z dzika z pewnością do takiej należy. Do rywalizacji stanęło 13 szkół gastronomicznych  z południa Polski, od Krościenka nad Dunajcem przez Tarnów  Bochnię i Kraków. Konkurs składał się tradycyjnie z dwóch etapów:

I etap : Konkurs przepisów kulinarnych – nadesłanie przepisów kulinarnych – wyłonienie finalistów, uczestników II etapu;

II etap wykonanie potrawy; zadaniem uczestników II etapu konkursu, było przygotowanie potrawy z ze schabu z dzika. Na wykonanie zadania mieli określony czas (120minut), a ich pracy bacznie przyglądało się wykwalifikowane jury składające się miedzy innymi z przedstawicieli Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników oraz przedstawicieli kół łowieckich z terenu małopolski. Rywalizacja przebiegła w przyjaznej atmosferze. Młodzi adepci sztuki kulinarnej oceniani byli przez dwie grupy ekspertów: techniczną – oceniającą proces przygotowania potrawy, oraz degustacyjną – oceniającą smak dania. Zdaniem przedstawicieli jury, uczestnicy konkursu zmierzyli się z naprawdę ciężkim zadaniem, gdyż dziczyzna to tzw. „trudny surowiec”. Jury degustacyjne i techniczne było pod wrażeniem przygotowania uczestników oraz proponowanych dań, jak podkreślali „ uczestnicy podnieśli poprzeczkę bardzo wysoko”.

Patrycja w sposób profesjonalny i bardzo estetyczny zaprezentowała potrawę pod nazwą „schab z dzika na sosie żurawinowym i smażonym pęczaku z borowikami w towarzystwie nadziewanego pieczonego buraka” . Pod adresem naszej uczennicy padło wiele pochwał i słów uznania oraz gratulacji za efektowne, bardzo sprawne i smacznie przygotowanie dania, między innymi od Pana Łukasz Grabowskiego – przedstawiciela Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, szefa kuchni Sali Bankietowej „Allegra” czy też kierownika Restauracji w Termach Chochołowskich pana Krzysztofa Domareckiego.

W trakcie trwania konkursu został zorganizowany pokaz kulinarny dla nauczycieli, uczestników konkursu sponsorowany przez firmę gastronomiczną Hendi.

Uczennicę do konkursu przygotowali nauczyciele przedmiotów zawodowych gastronomicznych pani Teresa Ptak oraz pan Maciej Czaja

Red. M.Czaja.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *