Dzień Otwarty w naszej szkole…

Jednym ze szczególnych dni w życiu każdej szkoły jest Dzień Otwarty. To właśnie wtedy odwiedza ją najwięcej gości, wtedy też istnieje doskonała okazja do zaprezentowania swoich atutów. W życiu naszej społeczności dzień ten przypadł w tym roku w piątek, 19 stycznia 2018 roku. Już na wstępie możemy pochwalić się dużą liczba zainteresowanych, bowiem w tym roku odwiedziło nas aż 221 uczniów. Oczywiście jak co roku czekało na nich wiele atrakcji, związanych głównie z branżami, w których można kształcić się w naszej szkole.

Na początek gastronomia… Dla gości sala obsługi konsumenta została zaaranżowana na kawiarnię „Kawa czy herbata” . Można było tam posmakować kawy espresso z dodatkami, smakowych herbat oraz bezalkoholowych napojów sporządzanych na bazie soków i syropów owocowych oraz śmietanki. W największym asortymencie do degustacji dla gości zostały przygotowane babeczki z kremem śmietankowym i owocami, tartaletki z owocami i galaretką, muffinki z jabłkami i gruszkami w polewie czekoladowej lub z cukrem pudrem, kruche ciasteczka. Atrakcją kawiarni była przygotowana fontanna czekoladowa. Do płynnej czekolady jako dodatki wykorzystano różnorodne owoce, biszkopty, pianki oraz wafelki. W sali podczas obsługi gości prezentowały swoje umiejętności uczennice technikum hotelarstwa: Ewelina Majkrzak, Gabriela Waruś z klasy trzeciej, technikum żywienia i usług gastronomicznych: Dominika Bielska, Katarzyna Czajka z klasy trzeciej, Kinga Pawłowska, Kamila Wyrostek z klasy pierwszej oraz Karol Bukowski i Bartłomiej Mendrala z pierwszej klasy branżowej I stopnia kształcący się w zawodzie kucharz.

Z racji okresu karnawałowego w pracowni technologii gastronomicznej wiele się działo. Było głośno i smacznie, a typowy zapach smażonych wyrobów cukierniczych zachęcał każdego, by tam zajrzeć. W tym roku zespół nauczycieli przedmiotów zawodowych gastronomicznych wraz z uczniami klasy 2 a ZSZ przygotował słodki poczęstunek złożony z typowych wyrobów karnawałowych. Każdy ze zwiedzających mógł najeść się tradycyjnymi faworkami z ciasta zbijanego, różami karnawałowymi, oponkami serowymi, rozetkami i wreszcie, najbardziej lubianymi i znanymi pączkami z dużą ilością konfitury i lukru. Na szczególnie zainteresowanych czekały stanowiska z produkcją rozetek i róż karnawałowych „na żywo”. Można tam było uformować wyrób, usmażyć go, a następnie jeszcze gorący skosztować. W pracowni zorganizowana była również ekspozycja nietypowego sprzętu gastronomicznego oraz przykładowa aranżacja stołu karnawałowego. Można więc było zasiąść przy stylowo nakrytym stole i przymierzyć maski i pióra karnawałowe. Skusiło to nawet nauczycieli… Gimnazjaliści najedzeni, uśmiechnięci, z nową wiedzą i obszernymi informacjami dotyczącymi zdobywania zawodu kucharz czy technika żywienia i usług gastronomicznych wychodzili z sali z zapewnieniem o szybkim powrocie w progi naszej szkoły.

Ciekawą ofertę przygotowała także branża turystyczno – hotelarska. Gimnazjaliści mogli obejrzeć filmy prezentujące oba kierunki, cykl nauki, formy praktyk zawodowych, które odbywają się w szkole oraz hotelach, m.in. w Kołobrzegu i biurach podróży. W części praktycznej zaprezentowano technikę składania ręczników, procedurę przyjmowania rezerwacji i meldowania gościa hotelowego w profesjonalnej recepcji. Uczniowie, których gościliśmy, brali czynny udział w dwóch konkursach: Traveliada 2018 oraz Hoteliada 2018. Dla uczestników przewidziano nagrody i upominki. Nasi goście mieli możliwość obejrzenia nowo otwartej pracowni turystycznej, w której naukę być może niektórzy z nich rozpoczną już od września. Sala ta wyposażona jest w 16 stanowisk komputerowych ze specjalistycznym oprogramowaniem stosowanym w branży hotelarsko-turystycznej, rzutnik, tablicę multimedialną, sejf depozytowy, drukarkę fiskalną, faks, czytnik kart płatniczych. Warto zwrócić uwagę, że pracownia posiada także zaplecze do nauki ścielenia łóżek hotelowych.

Ciekawie prezentowała się także branża informatyczna. Uczniowie klasy 2i przygotowali dla odwiedzających gości stanowiska z grami komputerowymi, zarówno tymi retro jak i współczesnymi. Dobra muzyka i obraz wyświetlany z projektorów multimedialnych stworzyły bardzo dobry klimat i świetną atmosferę. Można było także sprawdzić szybkość pisania na klawiaturze. W sali 209, oprócz niecodziennej prezentacji kierunku, zwiedzający podziwiali działający komputer zanurzony w cieczy. Projekt ten przygotowała klasa 4i. Dzięki ogromnemu zaangażowaniu uczniów klasy 2i oraz 4i udało się zaprezentować naukę w naszym technikum z jak najlepszej strony!

Atrakcje czekały także na miłośników języków obcych. Gimnazjaliści mogli rozwiązać łamigłówki językowe, zapoznać się ze specyfiką kulturową krajów niemieckiego i angielskiego obszaru językowego oraz tradycjami i zwyczajami w nich panującymi.

A na koniec oferta zajęć dodatkowych… Oprócz tradycyjnych lekcji nasi uczniowie mogą rozwijać swoje zainteresowania i pogłębiać zdobytą wiedzę, uczestnicząc w zajęciach organizowanych w ramach projektu pn. „Rozwój Kompetencji Zawodowych w branży turystyczno – gastronomicznej w powiecie nowotarskim” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej. W latach 2017 – 2021 w szkole zostanie przeprowadzonych wiele form wsparcia dla uczniów w formie kursów. Wśród nich m.in. na kursy prawa jazdy kat. B, języka angielskiego branżowego, barmana, baristy, carvingu, florysty, animatora czasu wolnego, kuchni świata, kelnera. Ponadto odbędą się kursy: bezpieczeństwo systemów komputerowych, C# i Java, php (zaawansowany), systemy informatyczne turystyce i hotelarstwie. Udział w nich jest bezpłatny.

Wszystkich, którzy swój wolny czas chcieliby poświęcić innym, zapraszał do współpracy szkolny wolontariat. Jego członkowie wraz z opiekunem prezentowali swoją działalność poprzez film, a także bogatą kolekcję rożnych wyrobów.

Mamy nadzieję, że każdy z odwiedzających znalazł u nas coś dla siebie. Wszystkich, którzy chcieliby kształcić się w prezentowanych branżach, serdecznie zapraszamy w mury naszej szkoły.

oprac. R.K.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *