Chleb, symbol trudu, wysiłku i ciężkiej pracy

Już od piątku trwa w naszej szkole Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia. Rozpoczęliśmy ten wyjątkowy tydzień od zorganizowania w restauracji Klasyczna wystawy poświęconej tradycyjnym sprzętom używanym podczas przygotowania kłosów zboża.

Na wystawie można zobaczyć: oryginalne cepy, sita do przesiewania mąki, dzieże i łyżki drewniane do zarabiania ciasta, koszyczki i inne formy do wypieku chleba, a także niezbędne do obsługi pieca chlebowego narzędzia, takie jak ciosek i łopata. Sam chleb smaczny, ale z masłem, które na ciepłym jeszcze chlebie rozpływa się aromatycznie, jest jeszcze smaczniejszy, nie zabrakło zatem wśród eksponatów kiernicki do wyrabiania masła. Wszystkie eksponaty tworzące naszą wystawę pochodzą z prywatnego muzeum Pana Jana Malinowskiego „ Matroniaka” . Serdecznie dziękujemy za ich użyczenie na czas trwania naszej kampanii promującej tradycje wypieku chleba i jego smaki. Przy wystawie zorganizowaliśmy stoisko do którego zapraszamy na degustację wybranych rodzajów pieczywa, wypiekanego przez uczniów naszej szkoły oraz zachęcamy do zakupu naszych wyrobów

red. Barbara Ciesielka

zobacz_galerie_zdjec

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *